Wijn uit Oostenrijk ?

Een geheel eigen smaak, hoge kwaliteit gecombineerd met zuiverheid, karakter en zeer goede afdronk. Dat zijn kenmerken waarin Oostenrijkse kwaliteitswijnen zich onderscheiden. Wit of rood, droog of zoet of met bubbels , je vindt het in Oostenrijk.

Het landschap en de cultuur van de wijnregio's Niederösterreich, Kremstal, Steiermark, Burgenland en Wenen wordt gekenmerkt door wijnhuisjes, wijnkloosters, wijngasthoven en zelfs wijnacademies. De uitstekende kwaliteit zorgt ervoor dat de Oostenrijkse wijnen steeds in de top belanden bij internationale wedstrijden. Momenteel zijn er in Oostenrijk meer dan 30 druivensoorten voor de productie van kwaliteits- en Prädikatswijn (wijn met een predikaat) goedgekeurd, waaronder bekende soorten als Sauvignon blanc, Muskateller, Blauer Portugieser, St-Laurent, Blaufränkischen Zweigelt.

Oostenrijk is hoofdzakelijk een land van de witte wijn. Ongeveer 2/3 van de wijngaarden is dan ook bedoeld voor de productie van witte wijn. De meest bekende soorten zijn ongetwijfeld:

Grüner veltliner: In de jaren '80 door overproductie nog ondergewaardeerd, inmiddels een van de bekendste witte wijnen uit Oostenrijk. Ook in ons land valt deze wijn in de smaak. De fruitige, frisse smaak, met een licht peperige nasmaak spiegelt als geen ander de identiteit van het wijnland Oostenrijk weer.

Riesling: Samen met de Duitse Riesling en die uit de Elzas, groeide ook de Oostenrijkse Riesling uit tot een wereldberoemde soort. Vooral de late oogst uit de Wachau (uit het Krems-, Kamp- en Traisental) blinken uit; kruidige toetsen en de smaak van marillen (abrikozen) en perziken geven het geheel een heerlijke frisse, fruitige smaak. Bij de betere wijnen is het zeker de moeite waard de flessen een paar jaar te laten liggen - de smaak wordt er alleen nog maar beter door.

Alle info over dit schitterend wijnland, landkaarten, lekkere menu’s kan je terug vinden op : www.austrianwine.com